Asigurarea RCA – Ce este si prin cine o puteti incheia

Vine un moment cand toti ne lovim de aceasta problema si tocmai de aceea e bine sa cunoastem anumite detalii din timp.
Ce este? Cum se obtine? Cat costa?
Cam acestea sunt intrebarile care tind sa bantuie persoanele neinitiate. Prima si prima data, trebuie sa definim termenul de RCA. RCA-ul este polita obligatorie de raspundere civila auto. Ea trebuie platita catre un asigurator auto desigur.
De ce trebuie sa facem acest lucru?
Ei bine, in cazul unor accidente, cei prejudiciati vor fi despagubiti de catre asigurator, fie ca vorbim de daune auto sau de vatamari corporale. Trebuie sa retineti ca orice polita RCA se incheie pe o perioada bine determinata. Nu se poate depasi perioada de 12 luni in cazul autoturismelor inmatriculate provizoriu si nici 90 de zile in cazul autoturismelor care circula in baza unei autorizatii provizorii de circulatie.
Inca un lucru important. Conform legii 136/1995, daca circulati pe drumurile publice neavand o asigurare de tip RCA, riscati sa primiti o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 RON.
Acum, dupa ce ati aflat aceste informatii, e nevoie sa stiti unde sa va asigurati. Cel mai usor este sa mergeti la un broker de asigurari pentru ca prezinta avantajul gasirii preturilor de la toti asiguratorii intr-un singur loc. Dar si mai usor decat asta este sa nu mergeti nicaieri ci sa stati la calculator si sa apelati la un broker online. O cautare pe google va aduce toti brokerii online la dvs. si nu trebuie decat sa alegeti. Cum in mare parte preturile sunt aceleasi la toti va puteti orienta dupa reducerile oferite numai pe online. De exemplu cei de la RCA Ieftin ofera pana la 10% reducere la orice polita, in functie de suma, pe cand altii 5% la plata pe 12 luni.
Acum ca ati achizitionat o asigurare RCA, e bine sa stiti cateva lucruri despre sistemul bonus-malus.
Acesta este compus din 14 clase bonus, adica reduceri si 8 clase malus, adica penalizari.
Aceste informatii le puteti gasi in RCA, in partea stanga, jos. Sa va dau un exemplu “B/M:B0″. E bine sa stii ca poti urca pana la B14 si ca punctele vi se vor modifica la fiecare resemnare. In cazul in care reusiti sa ajungeti la valoarea maxima, veti avea parte de o reducere de 50% din tariful prestat de asigurator.
Nu in ultimul rand, daca vreti sa aveti o asigurare valabila e musai sa va asigurati :
1. Ca datele de pe RCA corespund cu cele din certificatul de inmatriculare;
2. Inainte sa faceti o asigurare RCA, e bine sa stiti ca ea intra in vigoarea din ziua urmatoare.
3. In cazul in care sunteti la prima masina, e bine sa stiti ca veti porni cu clasa B0 (Bonus-Malus). Daca ati mai avut o masina inainte, atunci veti porni cu clasa veche.
Dupa ce ati incheiat asigurarea RCA puteti verifica valabilitatea ei direct in CEDAM. Nu uitati insa sa lasati sa treaca 2-3 saptamani pana ajunge in baza de date.

One thought on “Asigurarea RCA – Ce este si prin cine o puteti incheia

  1. Foarte documentat si clar articolul, felicitari! Legat de sistemul bonus malus, daca ai avut un incident si ai fost penalizat, dupa cat timp este scoasa penalizarea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *